sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Hampaidenhoitokuukausi

Voitin tuossa taannoin meidän myymälän sisäisen myyntikisan, sain palkinnoksi Omega-jauhetta (kuin öljylisä, mutta kätevänä jauheena. Kokeilen sitten kun Nutrolin-pullo on ensin käytelty), ja superduper-alella tämmöisen upean memory foam-pedin ostettavaksi Lepolle! :D <3 Petifanaatikon mieltä lämmittää kovin. Nyt kelpaa nukkua, ja peti on otettu hyvin vastaan:

"Niin ihana... Niin pehmeä..."

Leppo kävi pe 6.4. rokotuksilla. Siellä jutskailtiin masusta (laitan masupäiväkirjaa taas postauksen loppuun), hampaista, ja toki laitettiin rokotteet ja tsekattiin kuinka furunkuloosi on parantunut. Edellinen lääkärikäynti furun merkeissä sai Lepon olemaan nyt hieman epäileväinen lääkärin tehdessä alkutarkastusta, mutta rauhoittui kyllä pöydällä pikkuhiljaa kun sai silityksiä ja huomasi ettei häntä kiusattukaan ja nipistelty tassuun. :) Rokotuspiikistä Leppo ei tällä kertaa saanut mitään itkua aikaan, otin kouran täyteen ankkafileenpaloja niin Leppo ahmi niitä intensiivisesti piikin pistäessä. :D
Furunkuloosikin oli parantunut täysin. Varvasvälin karvat ja iho olivat toki punaiset, Betadinesta värjäytyneet, mutta muuten ei olisi huomannut että mitään on tassussa ollutkaan.

En ehtinyt ottaa kuvia klinikalta, joten kuvat kotimatkalta. :D
"MÄ olin reipas rokotusmies."

Hampaita kun katsottiin, ja kerroin että harjaillaan hampaat joka ilta, kehaisi eläinlääkäri että

"Sen kyllä huomaa. Harvemmin näkee 4v koiralla näin hyväkuntoisia hampaita."

Olin ihan äimänkäkenä, olin varma että ainakin etuhampaiden kunto saisi lääkärin olemaan sitä mieltä, että hammaskiven poistolle on tarvetta! :D Mutta kuulemma ei ainakaan vielä tarvitse, että seuraillaan ja katsotaan sitten taas ensi vuonna rokotusten yhteydessä, miltä hampaiden kunto näyttää.
Tuli kyllä kieltämättä oikein hyvä mieli, että Lepon hampaat olivat hyvässä kunnossa. En halua edes muistella miltä poskihampaat näytti alle vuosikkaalla Lepolla, ennenkö aloin harjaamaan ja rapsuttelin paksunpaksut kerrokset hammaskiveä niistä irti. Yök.

Mutta, koska nyt kuitenkin ON huhtikuu ja hampaidenhoitokuukausi, laitan tähän postaukseen tarkemmin Lepon hampaiden hoidosta kuvia ja videota. :)
Aika ajoin, eli n. kerran-pari vuodessa, rapsuttelen Lepolta itse varovasti hammaskiven alkuja pois erityisellä hammasraaputtimella, jota aikoinaan sai Mustilta ja Mirriltäkin. Tässä pitää olla hyvin varovainen, ja Kouvolassa asuessa ell aina muistutti että jos koiralla on ientulehdusta, tai hammaskiveä on jo ienrajassa tai sen sisällä, ei tällä laitteella sinne pääse vaan puhdistus on tehtävä eläinlääkärissä. Eikä saa toki käyttää liikaa voimaa, ettei sohaise ikeneen tai poskeen tai naarmuta kiillettä.
Skraba

Tässä kuvaa etenkin näistä alaetuhampaista, jotka on näyttäneet about vuoden verran samalta:
Plakkia ja hammaskiveä kertyy Lepolla etenkin etualahampaiden ja
kulmahampaiden sisäpinnalle, hieman myös ulkopinnoille.

Katsotaanpas kuinka paljon sain niitä putsailtua, kovin tarkka laite tuo skraba ei ole (vrt. hammaslääkäreiden teräväpäisiin "koukkuihin" joilla saisi varmasti pienemmistäkin väleistä irrotettua paremmin).
Lähti sieltä jonkin verran! :) Alakulmureiden sisäpinnat
oli myös aika ruskeat, niistä sain lähes kaiken pois.

Sitten napattiin videolle tämä joka iltainen rutiini, hampaiden harjaus. Ostin tuossa taannoin ensimmäistä kertaa entsymaattista hammastahnaa, edulliset ja marketista saavat tahnat kun ovat lähinnä makua ja iloa tuomaan. Nähtäväksi jää, onko sillä sen kummempia vaikutuksia. :)
Tämänhetkiset hampaidenpesuvälineet
(Bamse-harja joutaisi jo vaihtoon)Näytti naama tuosta kuvakulmasta hassulta, siksi blurraus. :'D Laitan monesti etusormen tuohon etuhampaiden väliin, jolloin Leppo pitää suuta sen verran auki, että alahampaita on helppo harjata. Yläetuhampaiden harjaus on Lepon mielestä inhottavinta, ja siinä kohtaa se aina kiemurtelee tavallista enemmän. :D Pariin otteeseen harjauksen aikana annan koiran nuolla huuliaan ja niellä suuhun kertyneen kuolan. Loppupalkaksi sormen päästä pieni määrä hammastahnaa. :3

Hampaiden harjausten ja tuon ajoittaisen rapsuttelun lisäksi Leppo saa järsiä puruluita. Välillä on ollut ihan raakaluitakin, esim. broilerinsiipiä, mutta tällä hetkellä mennään masujuttujen takia pelkillä nahkaluilla. Hirmuisen ahkera tyyppi Leppo ei järsimiseen ole, ellei ole jotain superherkkua kuten juuri raakaluu tai bull-stick pätkä tmv. Lepon mielestä on parasta, jos syömiseen ei tarvitse käyttää liikaa vaivaa. :D Poislukien nenätyöskentely, jolloin se etsii ruokaa aivan intona ympäri kämppää. Mutta järsiminen sen itsensä vuoksi on vähän mälsää ja turhaa.

Masupäiväkirja

Olin kysellyt paksujen rouhetikkujen valmistuttajalta kasviperäisten tuotteiden lähdettä. Sieltä tuli vastaus todella nopeasti, ja olivat muutenkin mukavan asiakaspalvelutahtoisia. :)

"...herkkuluu -tuote sisältää kuivattua ja lämpökäsiteltyä naudannahkaa sekä tapiokatärkkelystä."

Tapioka. Tietysti! Se selittää muutaman muunkin syötävän sopimattomuuden; mm. Mustin ja Mirrin viljattomista Dental-tuotteista Lepolla on mennyt maha sekaisin ja niissä mainitaan ensimmäisenä ainesosana tapiokajauho, samoin kokeiluni Carnilove-kuivaruuan kanssa aiheutti Lepolle epätasaista vatsaa ja ilmavaivoja. Tapioka on siis maniokkikasvin mukuloista valmistettua jauhoa, jota voi käyttää vehnäjauhojen tapaan. Kätevä viljaton hiilarinlähde siis ja viljely työllistää lämpimien maiden kansoja kivasti, mutta jostain syystä Lepon vatsa ei vaan siitä pidä. Joten sitä välttelemme jatkossa, en tiedä tarvitseeko lopun elämää vältellä vai tuleeko Lepon suolisto jossain kohtaa niin hyvään kuntoon, että se sietäisikin tapiokaa. Mutta näillä mennään toistaiseksi.

"Nih." T: pyörylä-setä <3

Eläinlääkärin kanssa juteltiin Lepon masuongelmista, ja hänkin oli sitä mieltä että eliminaatiodieetti-tyyppisesti aloitettaisi (vatsan rauhoituttua) kokeilemaan ruoka-aineita, jotta saadaan taas mahdollisesti otettua lihoja takaisin ruokavalioon ja selvitettyä, mitkä ainesosat ei masulle sovi. Sain myös vinkin hyvästä maitohappobakteerista suoliston toipumista edistämään! Lepolle en ole koskaan syöttänyt maitohappobakteereja, ainoastaan prebiootteja (Inupekt, Avital Flora).


Uusi Canius-jauhe sisältää suomalaisten "teräsvatsakoirien" suolistossa tavallisimmin esiintyviä mhb-kantoja, joten niiden lisääminen ruokavalioon saa aikaan näiden kantojen lisääntymisen Lepon suolistossa. Ihmistenkin maitohappobakteereita käyttää monet koirilleen, ja onhan niistä jotain hyötyä kaiketi, mutta ne tabletit on suunniteltu ihmisten suolistoa ajatellen ja sisältävät ihmisillä usein esiintyviä mhb:ta. Samat lactobacillus-lajit eivät kuitenkaan ole koirien ruuansulatuskanavassa välttämättä ne parhaiten toimivat. Ostin siis purkin tuota Canius-jauhetta ja käytellään se nyt kuurina tässä pois. :) Maitohappobakteerien on todettu ainakin ihmisillä myös vähentävän allergia- ja atopiaoireita. Kuulostaa hyvältä.

Aamusafka:
0,5dl Nutrima Health Digestion-kuivaruokaa
puolikas pussi samaista märkäruokaa
1tl Canius-jauhetta
2 mitallista merilevää

Lueskelin, että jos koiran vatsa on ollut pitkään huonossa kunnossa, tulehtunut tai ärtynyt, voi suoliston täyteen toipumiseen mennä 1,5 vuottakin. Huhhuh. :/ Mutta pikkuhiljaa tuo varmasti tuosta paranee, Lepon vatsa on meinaan toiminut jo yli viikon verran moitteetta, jee! Aloitettiin perjantaina Nutrolin-öljyn käyttö uudestaan, katsotaan tällä muutoksella viikko-pari ja sitten otetaan taas uusi ruoka-aine mukaan jos edellinen pelittää.

Ainiin ja NOTE TO SELF: Leppo inhoaa riistaa (=kani tai poro, tod.näk. poro). :'D Ostin yhtä toista Nutriman märkäruokaa testiin, koska siinä oli muuten samat ainesosat kuin Digestion-märkäruuassa, mutta siinä on lampaan sijaan riistaa. Ja voi elämä sitä närppimistä ja irvistelyä kun olikin pahaa ruokaa herran mielestä! :D Meinasin tikahtua nauruun kun tyyppi poimi huolella sekoitetusta ruuasta ensin joka ikisen kuivaruuan palan, sitten katsoi surullisena ja alkoi mäyssyttää hyvin vastahakoisen oloisesti märkäruokaosuutta, syljeksien ja ilmehtien koko ajan... Kunnon draamailija! Viime vuoden jouluateriassakin oli muuten riistaa (ja poron kuva kannessa), sekään ei maistunut arvon corgille. :D
Aloitin jo listaa tuonne Lepon tietosivulle, ja päivitän aina sitten kun selviää enemmän mitkä ainesosat ei sovi (tai on Lepon mielestä pahaa :'D ).

Naminami-ruoka ja Pthyiyähkamala-ruoka (ainakin jos Lepolta kysyy) :D

3 kommenttia:

 1. Poro ei ole täälläkään koirien herkkua :D Pari kertaa olen läntännyt poroa kuppeihin, kyllä se on alas mennyt mutta hyvin hitaasti närppien kun normaalisti kupit tyhjenee muutamassa sekunnissa :D Hyvä että masu on taas parempi!

  Pitäisi varmaan munkin ryhdistäytyä koirien hammashuollon suhteen. Onneksi luut hoitaa suurimman osan ainakin tällä hetkellä, muttei siitä harjaamisestakaan ainakaan haittaa olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, jooh mä olen töissä parilta asiakkaalta kuullut että kaikesta muusta lihasta kyllä tykkää mutta poro ei mene! :D Mikähän siinä lienee. Nyt on meillä kyllä toi märkäruokakin menny paremmin kun otettiin öljylisä mukaan, saadaan ainakin syötettyä nuo pari pois mitä ostin. :)

   Jeps, eihän se harjaaminen haittaa tee! :) Mutta kiva jos teillä on pysynyt luillakin hampaat kuosissa. Mä haaveilen siitä että on joskus oma pieni piha mihin voi Lepolle heittää ison raakaluukimpaleen, eikä tarvis huolehtia matoista tai teljetä koiraa kylppäriin järsimään. :D

   Poista
 2. Joo kyllä eron huomaa että onko koiran hampaita harjattu vai ei :) tietysti vaikuttaa muutkin tekijät kuten ilmestyykö hammaskivi kuin helposti. Olemme myös harjailleet Tumpin hampaita ja eläinlääkäri on sanonut juurikin samaa että "harvemmin näkee vanhalla koiralla näin hyvä kuntoisia hampaita" :) olemme kerran käyneet hammaskiven poistossa (tumpin ollessa 4-5v) mutta nyt mennyt monta vuotta ilman :) tumppi nyt sen 12v että katsotaan tarviiko enää käydä :)  https://aktiivinensohvaperuna.blogspot.fi

  VastaaPoista