tiistai 3. huhtikuuta 2018

Leppo hymypoika 4v!

Jälleen on vuosi mennyt, ja Leppo on tänään jo nelivuotias..! Uusien juttujen vuosi on tuo ollutkin, kun on ollut muuttoa uuteen kaupunkiin, uusia koirakavereita ja lenkkeilymaastoja, myös uusia haasteita terveydessä tässä synttäreiden kynnyksellä (jotka tää jätkä päihittää pelkällä hymyllään!).
Tässä rakkaista rakkaimman karvaotuksen hymyjä viimeisimmän vuoden ajalta:

<3

Käytiin jo Pitkäperjantaina vähän juhlistamassa herran synttäreitä eväsretkilenkin merkeissä, kun oli niin mainio ilmakin. Leppo pääsi koeajamaan uudet valjaansakin (Rukka Solid), kun harmillisesti Hurtan "sci-fi-valjaista" meni lukko rikki edellisellä Kotkan reissulla. Valjaat istuivat hyvin ja pysyivät paikoillaan, ja ihan kivan näköisetkin näin turkoosin ystävänä, täytyy sanoa. ;)


Hyvin pysyivät intensiivisessä kierimisessäkin ojennuksessa! :D

Käväistiin läheisellä golf-kentällä, joka on nyt talviaikaan täynnä polkuja ja latuja ulkoilijoille hyödynnettäväksi. Sama kierimisfiilis jatkui Lepolla kentälläkin.

Kieli :D <3
Ilmeellä pungetaan ylös
rrrravistus
Ja sit täysii!!!
Maailman rakkain nalle <3
Pikku seikkailija marssimassa tomerana :3

Eväänä ihmisotuksilla oli kaakaota ja kinkkuleivät, koiralla rouhetikku ja pari ankkafilettä. :) Hyvin Leppo on kyllä oppinut evästauon merkityksen, tulee aina repulle norkoilemaan kun näkee että asetutaan aloilleen ja otetaan eväitä esiin. :D

Ihmisten evästäminen kävi tylsäksi (Leppo söi omat eväänsä jo), niin
alkoi kiipeilyttää ja ympäristön tutkiminen kiinnostaa.

Loppulenkin fiiliksiä otinkin videolle talteen:


Leppo on aina lenkin päätteeksi olevinaan niiin väsynyt (kun ei haluaisi lähteä ulkoa pois), nyt kun oltiin ensimmäistä pitkää lenkkiä ilman suojatossua liikkeellä niin luultiin että corgitoveri on ehkä tassustaan kipeä, tai muuten vain aivan uupunut parin tunnin tarpomisesta golf-kentällä. Noh, kyllä väsymys unohtui kun kotipolulla tuli naapurin Kalevi-ranskis vastaan, löytyi taas virtaa juoksennella ja ryntäillä! :D Mokoma huijari. <3

Sai Leppo toki synttärilahjankin, mutta se oli tänä vuonna enemmänkin huti kuin hitti koiran mielestä.

Olin ajatellut tarjota Lepolle kaloritonta järsittävää tuoksuvan ja makua sisältävän purulelun muodossa, mutta olisihan se pitänyt muistaa että makua tai ei, kumiset ja/tai painavat lelut, varsinkin jos niissä on nystyröitä, on Lepon mielestä tyhmiä ja niitä on inhaa pitää suussa. :D Näin on aina ollut, eikä superhoukutteleva sisäänleivottu maku ollut herran mielestä riittävä syy muuttaa niitä käsityksiä. Oh well, tulipa kokeiltua.

Sen spesiaalimpaa kakkua ei tällä kertaa Lepolla ollut tarjolla, koska masuongelmat eivät ole ottaneet vielä poistuakseen. :/ (Tämän osion voi skipata, jos ei masupäiväkirja puhuttele... :D )
Aina innostun liian ajoissa hehkuttamaan että maha on hyvä, kun sitten seuraavana päivänä se ei olekaan... Ja tästä huomasin kaavan. Lepon vatsa toimi joka toinen päivä täydellisesti, joka toinen päivä oli löysällä. Ruokinnassa vaihtui joka toinen päivä ainoastaan aamuruuan jälkkäri, vuorotellen paksu rouheluu ja ohut naudannahkatikku. Koska tuon kokoisen koiran ruuansulatuskanavan läpi kulkee tavara karkeasti arvioituna noin vuorokauden verran, pystyin päättelemään rouheluiden olevan syynä tähän hommaan. Juuri ennen pohdintojani olin soittanut jo eläinlääkäriinkin että mitäs tehdään kun koira kakki jo veristä limaakin huonoina päivinä (=suoli oli tosi ärtynyt), sitten sen vatsa taas rouheluiden poisjättämisen jälkeen rauhoittui hetkeksi. Ell:n kanssa sovittiin että voin antaa varmuudeksi myös matokuurin, koska en muista, milloin Leppo on viimeksi madotettu, tiedostaen, että se voi aluksi sekoittaa vatsaa vain lisää. Ja sitten jos sekään ei tepsi, niin lähdetään tarkempiin tutkimuksiin.
Laitoin kyselyä rouheluiden valmistuttajalle, jos saisin selvyyden mitä heidän tuotteessaan oleva kasviperäinen tärkkelys on. Yleensä rouhetikut ja -herkut tehdään naudannahasta ja riisistä, mutta tässä luki "kasviperäiset tuotteet" joten haluan olla varma. Ja Leppo saa ohuita rouhetikkuja (riisiä sisältäviä) kyllä joka ilta yhden, hampaidenpesun jälkeen. Sitten jos ilmenee, että näissä paksuissakin tikuissa käytetään riisiä, tulee meidän alkaa välttämään kaikkea riisipohjaista koiranherkkua jos ei masuongelmille muuta selitystä löydy.
Leppo oli myös pitkään aika väsynyt ja hieman nuutuneen oloinen tuon perjantain lenkin jälkeen, vielä sunnuntainakin se oli kovin nukkuvainen eikä aamulenkillä halunnut kuin käväistä nopeasti pissalla. Mietin että ärtynyt vatsako se noin väsyttää vai onko sillä jotain suolistoloisia kumminkin, sitten punnitsin... 13,9kg. Joo oltiinhan me laihiksella muutenkin, mutta 700g kahdessa viikossa on ihan liian iso pudotus. :/ Sitten laskeskelin jälleen kerran uudestaan, paljonko Leppo nykyisellä ruokinnalla ja ruokamäärillä saa proteiinia ja rasvaa (edellisen kerran kun näitä laskeskelin, oli meillä vielä lihat käytössä ja laihis vasta aluillaan)... Laskin vähimmäismäärät 13,5kg painoiselle koiralle, jonka ajattelin olevan Lepolle sen ihannepaino (vaikkakin tuo 13,9kg näyttää myös aika hyvältä jo), ja sain proteiinin ehdottomaksi vähimmäismääräksi 35g/vrk. Rasvaa tulisi olla vähintään 11% ruuan kuiva-aineesta, mieluummin vähän enemmän eikä ainakaan alle 10%, ilman painavaa syytä.
Lepon luvut: 30,03g proteiinia ja 18,84g = n.9% rasvaa. Voi helvetin helvetti. Sen lisäksi, että koiralla on masu huonona, teen tilanteesta vielä hauskemman aliravitsemalla sitä. :( Miten tässä näin kävi? Joo, rasvan prosentti on todennäköisesti vähän suurempi, sillä en jaksanut alkaa vähentelemään märkäruuasta kosteuspitoisuuksia ja laskea rasvaprosenttia sitä kautta uusiksi, mutta hittolainen. Nuo on VÄHIMMÄISMÄÄRIÄ, ja melkein puoli kiloa kevyemmälle koiralle tarkoitettu mitä Leppo nyt on. Ei ihme että koiraa väsyttää. Ai että tuntee taas olonsa tyhmäksi! Kävin nappaamassa heti pari ruokalusikallista kuivaruokaa ja tehtiin Lepon kanssa vähän temppuja, ja sen päivän iltaruokaan lisäilin myös vähän napujen määrää. Ja ruokamääriä on nyt vähän rukkailtu sen mukaan, että Leppo saisi tarpeeksi ainakin proteiinia ja rasvaa. Ne on nyt alkuun ne tärkeimmät. Sitten kun saadaan vatsa kuntoon ja kokeiltua mitä kaikkea se sietää, voin alkaa miettiä optimaalisempia ruokia ja niiden keskinäisiä suhteita.
(Masupäiväkirjan lopetus tämän postauksen osalta!)

Päivänsankarin tassu on kyllä parantunut tosi kivasti! Pidetään silmällä sitä vielä ja kuivataan kaikki tassut huolellisesti lenkin jälkeen, ja hoidettua tassua välillä putsataan liasta jos on kovin rapainen. Olen harventanut Douxo Pyo-pesujakin pikkuhiljaa, ja kaikki näyttää menevän hyvin. :) Kauluria ei ole tarvinnut pitää edes yksinoloissa enää lauantain jälkeen, tassu ei Leppoa kiinnosta sen enempää kuin mikään muukaan kroppansa osa. Tänään varailen sankarille rokotusaikaa ja jutellaan samalla tuosta masusta. Ja onhan huhtikuu koirien hampaidenhoitokuukausi, joten varmaan katsotaan sinne kitaankin tarkemmin kun lääkärille saakka ehditään. :)

4 kommenttia:

 1. Paljon onnea Lepolle! <3 herra on kyllä ihana hymypoika :) kivan näköset nuo valjaat :) ja tuo lumessa pyöriminen kuuluu myös Tumpin suosikkipuuhiin :D

  Harmillisia nuo vatsavaivat :( toivottavasti ne lähtisivät nyt hellittämään :) paranemisia <3  https://aktiivinensohvaperuna.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onniteluista ja paranemistoivotuksista! :) Ja pahoittelut kun vastaan aina näin myöhään, unohtuu aina tää vastailuhomma :D

   Poista
 2. Onnea vielä tätäkin kautta Leppikselle :) Ihana toi video, nauroin kippurassa tolle lenkin lopun jumahtamiselle, Tofu tekee ihan samaa! Tosin se menee kyllä usein kyljelleen makaamaan ja jos en heti huomaa niin raahautuu hihnassa perässä kyljellään (mitähän ohikulkijat mahtaa ajatella? :D)

  Toi nylabone vois olla meille kokeilun arvonen. Kaikki kumiset jyrsittävät on ollu aina tosi pop noilla kahdella :D

  Onko toi golfkentän viereinen lenkkipaikka siis Espoossa teidän lähellä? Näyttää aika kivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Leppo teki kans pentuna sitä että raahautu kyljellään nurtsia pitkin.. :D

   Lepon Nylabone oli meidän mp:n seniorifarkulla nyt kokeilussa, ei innostunut hänkään sitä järsimään. :D Katotaan oliko muut työkaverit varannu sitä testiin, jos ei mee niin saatte te kans kokeilla, sit jos pelittää niin voin parilla eurolla myydä. :D

   Joo toi golf-kenttä on tossa Vermon vieressä, en tiedä kuinka kurasessa kunnossa mahtaa nyt olla (aattelin käydä tänään ennen töihin menoo Lepon kanssa tsekkaamassa) mutta oli kyllä tosi kivaa vaihtelua tutulle mettäpläntille! :)

   Poista