tiistai 26. heinäkuuta 2016

12 asiaa, joihin koiran omistaja tulee tottumaan

Sain tämän lista-ajatuksen muutama päivä sitten, kun satuin astumaan matolla johonkin märkään ja jo viilenneeseen kasaan. Tilanne meni jotakuinkin näin:
*LITS* Ja sanon avolle:"Täh, mihin mä astuin?! Oho, onko toi Lepon oksennus? Ei kun onko se kakannut tohon..? Eeeei kun toihan on varmaan se kakka minkä se lenkillä söi, ja nyt oksensi pihalle! Hah, enpä yhtään huomannu." Avo hakee paperia, tolua ja rätin ja toteaa: "Jep, sehän se" samalla kun itse hypin yhdellä jalalla kylppäriin pesemään jalastani koiran oksentamaa kakkaa. Eikä tullut edes yökkäystä, tai kylmiä väreitä tai mitään. :D Kunhan muisti hengittää suun kautta pesuhommia tehdessä.

Pitemmittä puheitta itse listan pariin. Asiat ovat siinä järjestyksessä, missä ne allekirjoittaneen mieleen juolahtivat.

1. Erilaisten eritteiden haju, käsittely ja niiden tahaton koskeminen esim. päälle astumalla

Varmaankin suurin osa pennunomistajista on joskus aamu-unisena kokenut sen ihanuuden, kun astuu pennun tekemään pissalätäkköön vessaan kävellessään. Koirien kakkoja tulee välillisesti käsiteltyä jos liikkuu alueella, jossa ne on hyvä kerätä pussiin, ja niiden koostumusta tulee pidettyä silmällä tarkasti (koska koiran ulosteen laatu on peili sen elimistön hyvinvointiin). Joskus sillä rakkaalla karvaturrilla menee myös vatsa sekaisin, jolloin läjiä tai koiraa siivotessa on hajuhaitoilta  hankala välttyä. Kaikki tosin eivät näihin hajuihin koskaan totu, silloin 2-kohdassa mainittu keino auttaa.

2. Suun kautta hengittäminen mm. 1-kohdan kaltaisissa tilanteissa

Joskus se mussukka on saanut itsensä haisevaksi myös ulkoisin keinoin. Hauveli on saattanut kieriä "luonnon parfyymeissä", kuten eläintenraadoissa, hevosenlannassa tai ihmisen metsään vääntämän tortun päällä. Vaihtoehtoisesti koira on myös nauttinut edellä kirjoitettuja "parfyymeitä" sisäisesti, jolloin hengitys tuoksahtaa jollekin muulle kuin kukkasille. Ja on muuten kiva noukkia koiran kurkusta jotain, luoja ties mitä, joka haisee sanoinkuvaamattoman yököttävältä ja pienikin määrä hajumolekyylejä nenässäsi aiheuttaa yökkäysrefleksin. Hengitä siis suun kautta.

3. Kulkemaan ulkona valppaammin ja ennakoimaan tilanteita

Monilla koirilla, etenkin nuorilla sellaisilla, on jokin asia/tapahtuma, joka saa niiden kierrokset ulkona menemään sekunnissa nollasta sataan. Tämä aiheuttaa eriasteisia hankaluuksia tilanteesta riippuen: koira saattaa olla omistajan mielestä nolo kun haukkuu arkipäiväisille asioille, tai koira voi vastaavasti saada itsensä todelliseen vaaratilanteeseen, jos se pääsee hötkyillessään vaikka hihnasta pinkomaan jäniksen, pyörän tai auton perään. Lepon heikko kohta corgina ja paimenkoirana ovat nuo autot. Joten me omistajat ollaan jo ehdollistuneet tarkkailemaan mahdollisia autoon kulkevia ihmisiä tai käynnistyviä autoja, koska niissä tilanteissa meidän pitää ehtiä kanavoimaan Lepon liika into oikeaan suuntaan (kuten temppuihin) ennenkö sillä kuohuu tunteet yli. On hassua kävellä kaupungilla ilman koiraa, kun lähellä sulkeutuvasta autonovesta tulee olo että pitäisi jotenkin reagoida. :D
Ulkona ei kuitenkaan tarvitse eikä pidä kulkea hermostuneesti ja mahdollisia tilanteita kytäten, kunhan pitää silmät auki ettei tule yllätyksiä/vaaratilanteita.

4. Koirasta on joskus kova huoli

Koira saattaa satuttaa itsensä lenkillä. Se voi karata, sairastua, saada lihaksensa jumiin, joutua onnettomuuteen tai pelästyä niin että sille jää jostain tilanteesta traumoja. Koira saattaa olla ahdistunut yksinolosta ja tuhota asuntoa tai pitää kovaa ääntä. Se voi lakata syömästä joskus, eikä omistaja välttämättä tiedä että onko se silloin kipeä, onko ruoka huonoa vai onko koiralla sittenkin vain pää sekaisin naapurin juoksuisen narttukoiran vuoksi. Koirasta tulee joskus vanha ja ehkä raihnainen. Mikä on liian huono kunto, että koira kannattaa päästää paremmille metsästysmaille? Oli murhe suuri tai pieni, niiltä ei kukaan koiranomistaja välty kokonaan, eikä siihen varsinaisesti totukaan.

5. Herääminen ja kotiin saapuminen ovat iloisia tapahtumia
Koirista on niin kovin ihanaa, kun se oma ihminen tulee kaupasta kotiin, tai herää hyvin nukutun yön jälkeen rapsuttamaan ja ulkoiluttamaan koiraansa. Kylässä ollessa aamu on yhtä juhlaa, kun koira ilahtuu jokaisen ihmisen heräämisestä vuorollaan ihan yhtä sydämellisesti.

6. Saat paljon ilon, läheisyydentunteen ja naurun aiheita joka päivä

Koirat ovat hassuja eläimiä. Ne ovat myös ilmeikkäitä, leikkisiä ja hellyyttäviä, ja jokaisella on jotkin omat, hassunhauskat tapansa ilahduttaa omistajiaan.

7. Liikunnasta tulee ulkoilupainotteista - ihan joka säällä

Siellä ulkona on käytävä useampi kerta päivässä, vaikka keli olisi minkälainen. Toisia koiria ei haittaa huono sää, osaa joutuu raahaamaan perässä sateella ja märällä. Ulkoilu ja raitis ilma tekee kuitenkin aina hyvää, vaikka sinne lähteminen joskus saattaa kiukuttaa.

8. Koiranomistajia on monenlaisia
Jos ajattelet tekeväsi jonkin asian koiran kolutuksessa tietyllä tapaa, voit olla varma, että joskus saa lenkillä vastaantulijaksi koiranomistajan joka tuntuu yrittävän kaikilla tavoin sabotoida oman koulutuksesi. Jos yrität opettaa koiraasi ohittamaan muut koirat rauhallisesti ja niitä huomioimatta, tulee taatusti joku tuomaan koiransa sinun koirasi iholle mitään lupia kyselemättä. Joskus olet ehkä pitkästä aikaa mennyt koirapuistoon (ensin tarkastettuasi että se on tyhjä) voidaksesi antaa koirasi leikkiä toisen koiran kanssa aidatulla alueella rauhassa koska omaa tai kaverisi koiraa ei voi pitää vapaana. Takuuvarmasti hetken päästä tunkee puistoon joku koiralaumansa kanssa, jolla ei ole mitään käsitystä puistoetiketistä ja hänen koiransa käyvät samantein isottelemaan sinun ja ystäväsi koirille. On myös se "hauska" ihmisryhmä, jotka ulkoiluttavat koiriaan koiran ehdoilla, yleensä puhelimeen puhuen, seuraten koiraansa joka paikkaan. Jos tällaisen ihmisen saat perääsi lenkillä, se ei kannoiltasi karise vaikka kääntyisit mistä. Paras pistää siis hölkäksi ja toivoa että saat heidät eksytettyä. :D

9. Stressitasot on helppo laskea ja pitää matalalla, kun on karvakorva apuna

Hyvä suhde koiraan, ja koiran paijaaminen ja hyvänä pitäminen vaikuttavat tutkitusti stressiä alentavasti. Koiran silittäminen tekee olon paremmaksi, vaikka tuntuisi sillä hetkellä kuinka kurjalta.

10. Kodin nurkkiin kerääntyy koiran karvoja, hiekkaa ja muita roskia

Kaikista koirista ei lähde karvaa, mutta corgeista sitä lähtee. Joskus paljonkin. Vaatteet ovat karvoissa, kodin tekstiilit myös. Joskus ruuastakin tulee nypättyä koiran karva pois, kun se on sinne jostain hihasta tai muualta lennähtänyt. Joskus se karva kerkiää suuhunkin asti. Ihan perusmeininkiä. Koiran turkin mukana tulee ulkoa kuraa, roskia ja hiekkaa, ja tipahtipa kerran lavuaariimme pentukoiran pöksykarvoja huuhdellessa etanakin. :D

11. Lattioilta löytyy koiran leluja, puruluita yms., ja olet ihan OK sen kanssa

Leppo saa yksinollessaan luvallisesti silputa pahvia. Pentuna ja nuorena se teki sitä enemmän, nykyään innostuu silppuamaan enemmän silloin jos olemme kotona ja lattialle on jäänyt yksinolosta pahvipakkaus. Niinpä meillä oli aika usein pahvikonfettia pitkin kämppää. :) Puruluut ovat välillä ikävän teräviä (joskus myös tuorean limaisia koiran mässytyksen jäliltä) jos semmoisen päälle astuu.

12. Koira on osa elämääsi ja arkeasi, usein perheenjäsen
Joudut miettimään menosi koiran kannalta järkevästi. Ei voi noin vain jäädä kaverille yöksi, jos koira on yksin kotona, tai lähteä heti töiden jälkeen johonkin omiin menoihin, jos ei koiralle ole ketään muuta pitämässä seuraa. Reissuille on pakattava tietty myös koiran tarvikkeet mukaan, kuten ruuat ja mahdolliset hoitotarvikkeet ja ne vievät tilaa ja tuovat painoa. Aluksi meno koiran mukaan saattaa tuntua oudolta ja ahdistavaltakin, mutta pian koirasta tulee osa perhettä, ja sen etu ja tarpeet ovat itsestäänselvyys, samalla tavalla kuin puolison tai lapsien etu ja tarpeet.

Kirjoittakaahan kommenttia, jos minulta jäi jokin teidän mielestä oleellinen asia listaamatta! :) Oli hauskaa välillä hoitaa blogin kuvittaminen piirtäen, mukavaa vaihtelua. Mutta onpa vaan valokuvien muokkaaminen paljon nopeampi homma kuin kuvitusten tekeminen. :D Toivottavasti tykkäätte!

8 kommenttia:

 1. Niin ihania nuo kuvat :D
  Ja niin totta nuo kohdatkin. Kaikenlaiseen saa tottua, ja välillä voi hämmentää puolituttuja ja tuntemattomia puhumalla täysin sujuvasti koiran ulosteen väristä ja koostumuksesta. Vielä parempi, jos sillä koiralla on ihmisen nimi! :D

  Huolia ja murheita riittää, karvat täyttää lattiat ja se mitä tilaa jää, kuorrutetaan leluilla ja satunnaisesti auki revityillä roskapusseilla (mitä jätin sen eteiseen...). Mutta silti ne on niin rakkaita ja tärkeitä, ettei osaa oikein ajatellakaan elämää ilman <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista ja kommentoinnista! :) Hahaa, kuulostaa tutulta nuo sinunkin kertomukset, on ne aika epeleitä. :D Mutta ihan totta, ei ilmankaan näitä voisi kuvitella olevansa. <3

   Poista
 2. Aivan ihana postaus!! Lähetin tämän tulevalle avopuolisollekin, että saa vähän osviittaa siitä millasta arki tulee olemaan ;) ( vaikka onhan se tietty jo Tofun kanssa paljon ollutkin). Tuo kolmoskohta on niiin totta! Mulla on aina tosi outo olo jos kuljen jossain ilman koiraa missä koira on yleensä mukana. Just toi et jos kuulee auton lähestyvän ni yrittää ottaa koiran lähemmäs vaikkei oo koiraa mukanakaan 😂 ihania kyllä kaikki muutkin mitä listasit! Ja niin totta, mutta toisaalta kaikesta tästä on tullut itselle niin itsestäänselvää että olis tosi outoa elää niin ettei kotona olis karvaa ja roskia ja leluja ympäriinsä ja ilman että välillä pitää pestä kakkaista karvapyllyä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mitäs se tuleva avokki oli noista asioista mieltä? :D On tähän koira-arkeen kyllä ite niin tottunut, piti oikein urakalla miettiä että mitkä on sellasia itelle ihan normaaleita asioita, joita ei välttämättä tulisi aatelleeksi jos ei koiraa omista. :)

   Poista
 3. Ihana postaus :3 Ja nuo kuvat ovat ihan mahtavia ^^
  Mulla on kaksi pitkäkarvaista mäyräkoiraa ja niiden kanssa riittää tekemistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! Kehut lämmittää mieltä. :)
   Varmasti on puuhaa, mäykyiltäkin ilmeisesti sitä persoonaa ja tahtoa löytyy! :D Ja niinhän se vissiin menee että kun kaks koiraa lyö viisaat päänsä yhteen niin kommellukset on taattuja. ;) Mutta onpa niistä toisilleen seuraa ja iloakin.

   Poista
 4. Silmälaseja täytyy puhdistaa aiempaa useammin, kun ne ovat nykyään koirankuolassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo no se on hyvin usein totta! :D Olin tuommoisen seikan ihan unohtanutkin kun Leppo on harvemmin semmonen naamanpussailija, edellinen koira oli niin tunteellinen kaveri että naamapesu piti antaa pienenkin erossaolohetken jälkeen. :D

   Poista