maanantai 13. kesäkuuta 2016

Fitness-koira - vai sittenkin fatness?

Joo. Tuota... Heh... Tänään saatiin ammattilaiselta kuulla, että Lepolla on ylipainoa. Parikin kiloa voisi pudottaa!!! Olin ihan ällistynyt, vastahan viikko sitten kirjoittelin tänne kuinka Leppo on hoikistunut ulkoisesti katsottuna, ja fitness-koiraksi sitä nimitin kun hoikemman näköinen oli vaikka vaaka ilmoitti painon nousseen. Eiii, nyt nolottaa tulla tänne korjailemaan omia puheita. :D Tässä sen huomaa miten huono sitä on arvioimaan oman koiransa lihavuutta/laihuutta, Leponkin ns. hoikistuminen oli todennäköisesti vain karvanlähdöstä johtuva illuusio.
Mutta palataanpa ihan alkuun, eli siihen, miksi Leppo oli tänä aamuna ammattilaisen kopeloitavana.

Lauantaina oltiin Lepon kanssa treenaamassa keppejä ohjaajan kanssa. Treenit meni ihan hyvin, ei siinä mitään, mutta. Illalla Leppo vaikutti tavallistakin väsyneemmältä, eikä sitä ihan huvittanut hypätä sängyllekään (mihin yleensä tulee siliteltäväksi ennen nukkumaanmenoa), ja sunnuntaiaamuna huomasin Lepon peitsaavan. Eli siis kävelevän niin että saman puolen jalat kulkee samaa tahtia, vaikka normaalisti siinä kohtaa tulisi ravata tai kävellä pitkällä askeleella. Peitsaaminen on yleensä semmoinen askellaji että se tietää melko varmasti lihasjumeja tai muita kipuja. Laitoin Lepon pallopaimennus- ja agilitykouluttajalle, joka on myös koirahieroja, viestin että tarviikohan miun koira hierontaa. Vastauksena tuli että juu ja pikaisesti, ja sovittiin hieronta-aika tälle aamupäivälle klo 11. Sunnuntain aikana kävi yhä selvemmäksi että koira on jostain jumissa ja pahasti: Leppo ei päässyt selälleen makoilemaan kun sattui, ei venytellyt kunnolla, ja ähisi ja puhisi entistä enemmän maate käydessään.
Noin klo 11 ovikellon soidessa Leppo oli innoissaan. Varmaan mietti että "Jee, tää kiva kouluttajatyyppi tuli meille kylään!" Olkkarin lattialle levitettiin pehmeä vaahtomuovimatto, ja pikku hiljaa hieronta alkoi. Aluksi Leppoa piti namittaa että tilanteesta tulisi mukava eikä se ihmettelisi vieraan kopelointia, mutta pian nautiskeltiinkin jo hellyystuokiosta kaikessa rauhassa. Itse rapsuttelin ja silittelin Leppoa koko ajan, ja olin muutenkin siinä jos tarvitsi rauhoitella tai käännellä koiraa.

Ihan mukavalta vissiin tuntui suurimman osan ajasta :)
Kävikin ilmi, että Lepolla oli niin jalat, selkä kuin jopa hännäntyvikin jumissa enemmän tai vähemmän! Huhhuh, oli kyllä hieronta ihan paikallaankin. Selässä oli sen verran paha jumi, että sitä ei saatu kokonaan tällä kertaa auki (vaikka laserikiakin siihen näytettiin), joten juhannuksen jälkeen on Lepolle tiedossa toinen samanmoinen hierontakerta.
Puolitoista tuntia siinä meni että oli koira hierottuna, joten siinä ehti jutella ummet ja lammet. :) Muun muassa siis sen että Lepolla onkin hieman ylimääräistä vyötäröllä, kröhöm... Onneksi on muut ihmiset, jotka sanovat ja huomaavat ne asiat mitä itse ei näe. Joten Leppo laihikselle siis, ja nyt hieronnan jälkeen pari päivää lepäilyä ja vain lyhyitä remmilenkkejä, pikkuhiljaa pidentäen. Raput saa myös koiraherra ainakin tämän päivän kulkea sylissä. Leppoa tosin ei kahta kertaa tarvitse lepäämään käskeä:
Ihan naatti hieronnan jälkeen. <3
(Sängyltä pyrin nyt myös nostamaan koiran alas vähän aikaa.)

Pakko pistää vielä kuva Lepon päivitetystä pahvilaatikkomökistä. Nyt on harjakattokin! Ja oviaukkoa on laajennettu. Leppo ei vaan oikein uskalla tuolla olla. :/ Monta kertaa yrittänyt sinne mennä eli luolasta tykkäisi kovin, mutta kun koira käy istumaan niin pahvilaatikko kahahtaa tai liikahtaa, ja Leppoa alkaa epäilyttämään. Eihän nyt suinkaan sellaisessa luolassa voi olla, joka liikkuu pään päällä ja pitää ääntä! Paitsi temppuna, jos on namia tiedossa:
"Juuri niin."

Kertokaahan lukijat, onko teillä mielipidettä kevytnappuloista, eli siis kuivaruokien kevytversioista? Hyödyllisiä vai humpuukia? Leppo syö satunnaisesti lihaakin, joten sen taidamme vaihtaa suosiolla seitiin taas niin on vähän kevyempää. Ja ulkona namittamista pitää vähentää (saatiin hieronnan aikana myös hyviä koulutusvinkkejä esim. Lepon autohötkyilyjen kanssa, kiitos niistä!), mutta ruokamäärien tiputtaminen olisi minusta harmi. Leppo kun ei nytkään syö mitään isoja määriä, niin mietin että saisiko rassukka koskaan mahaansa enää täyteen ruoka-aikaan jos annoskokoa vielä pienentäisi. Ehkä sitten kun saa namittamisen rajoitettua koulutustilanteisiin ja pitää lenkillä vain hätätilanteiden varalta vähän mukana, niin olisi mahdollista pitää myös ruokamäärä nykyisenä. Mutta noista kevytnappuloista olisi kiinnostavaa kuulla mielipiteitä!

"Joo, kertokaa mulle kaikista hyvisä ruuista! Heippa!"

6 kommenttia:

  1. On se vaan niin jännä miten oman koiran lihomiselle sokeutuu :D nimim. juurikin saman asian kanssa tällä hetkellä painiva :/ Itsekin Tofun kohdalla olen miettinyt että pitäisikö tämän hetkisten nappuloiden loputtua ostaa säkki light versiota jos hinnassa ei kovin suurta eroa ole... kokeilemalla se varmaan selviää onko niistä hyötyä vaikka jotkut ovat vahvasti sitä mieltä että ihan turhaa tavaraa. Entä jos vähentäisit nappulan määrää ja lisäisit lihan osuutta ihan päivittäiseksi? Liha on kuitenkin "kevyempää" ruokaa kuin nappula ja sitten ei tarvitse niin paljon pienentää annoskokoa. Paljon rapsutuksia Lepolle ja tsemppiä painon tiputukseen ♡ Ja iiva kun saitte jumit auki, toivottavasti oireilut helpottavat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä. :) On kyllä ihmeellistä, viime postauksessa yhessä vielä puheltiin että on lihaksikkaan näkönen juu! :D Hehe, ammattilainen tarvittiin tämäkin homma toteamaan. Kyselin koirapalstoilla noista kevytruuista, ainakin tän Lepon ruokamerkin (Barking Heads) kevytnapu on vähän niin ja näin... Siinä kuulemma proteiinimäärä turhan matala, vaikka rasvaa oiskin tarpeeks vähän (sitäkin pitää kuitenkin olla ettei koira kuivu ja kramppaa suorituksissa). Eli lähdettiin nyt kokeilemaan silleen et hieman pudotin ilta-annoksen kokoa, ja aamuruuasta jätin öljyn kokonaan pois. Yks ruokalusikallinen kun vastaa noin desiä Lepon nappulaa kalorimäärältään!! Apua. :D Mut juu, lihat vaihdan kans kevyempään varmuudeks, tai syötän pois noi sika-naudat mitä pakkasessa on ja sitten linnunlihoja ja seitiä ostelemaan. Kotioloissa voisinkin alkaa taas syöttämään lihaa useammin, reissussa nappula on kätevämpi kuin pakastelihat. :) Kiitos kommentoinnista, ja pahoittelut kun vastaukset tulee vähän myöhässä. :D

      Poista
  2. Jooh niin tuttua kuinka tulee sokeuduttua oman koiran lihavuudelle :/ meillä Tumpin kanssa sama homma, se kun kastroitiin niin alkoi massaakin kroppaan kertyä.

    Kuinka monta kertaa päivässä annat ruokaa? Ehkä se kun antaisi vaikka 3krt päivässä niin pystyis antamaa vähän pienempiä määriä kun tulee useammin. En oikein tiedä light-ruuista. Onko ne koiralle niin hyviä sit toisaalta :/ seiti tai kana on kevyttä. Tekee vaik oman mömmön kattilassa johka voi laittaa lihaa, riisiä taikka ohraa (ohra kuulemma hyvä koiran vatsalle) ja kasviksia. Vettä vaa paljo ja keittää! :) tästä Tumppi ainaki tykkää ja sit ohee nappulaa nii saa tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet.

    Ja yks jota kannattaa palkkiona käyttää on porkkana! Se ei tuota juurikaan kaloreita ja on terveellinen herkku :) tykkäiskös Leppo porkkanoista? Tumpille ainaki kelpaa :D mimiporkkanat on enemmän tämän herran makuun. Ja voiha porkkanaa keittää ja laittaa kongii nii saa sekä aivojumppaa + vatsan täytettä.

    Se nyt on ainaki Tumpilla et sillä on aina nälkä :D ihminen pitää huolen ettei liikaa pääse syömää ja lihomaan ;) meidänki täytys varaa aika hierontaa.. tekis kyllä hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentoinnista! :) Hieroja sanokin Leposta kun kerroin minkä kokoset meidän annoskoot on, että taitaa olla kans niitä koiria jotka lihoo pelkästä ruuan kattelustakin. :D
      Leppo saa kaks kertaa päivässä ruuan, plus sit lenkillä sen verran mitä treenatessa on tullut annettua. Nyt pistin tiukan linjan että namusia annetaan vaan pussin ohjeen mukainen maksimimäärä per päivä, niin ei tuu namitettua koiraa joka välissä. :D
      Mut juu, seiti onkin Lepon herkkua ja oikeestaan mikä vaan liha, juuri linnut ja seiti taitaa olla niitä kevyimpiä, hevonen myös mut se on hieman kalliimpaa sitten. En tiedä osaisinko antaa ruokaa enää kiposta kolmesti päivässä, kun lenkillä koira kuitenkin saa vähän jos treenaan jotain temppuja/liikkeitä... Et ei se maha varmaan ihan tyhjäksi pääse päivän aikana. :) Puuroista Leppo ei ole ikinä tykännyt, ekana päivänä meillä ollessaan sai ohrapuuroa+lihaa, ei kelvannut, eikä kaurapuurokaan edes pienissä määrin. Kaurahiutaleet kelpaa kyllä lihan seassa kuivina jostain syystä. :D Kiitos kuitenkin ideasta!

      Porkkana on Lepon mielestä ihan ok, mut ei se sitä palkkiona osaa pitää. :D Joskus annettiin hammashoitona porkkanaa niin söi useimmiten lähes loppuun, joskus vaan silppusi sen pieneksi muruksi. :D Banaani on tän koiran herkkua mut on aika tahmeeta, omena on myös Lepon mieleen ja marjat, kurkkukin menee. Pitääkin kokeilla josko omenasta sais kätevää koulutuspalkkaa, vaikka onhan se vähän sokeripitoista... :)

      Mut joo, kiitos ideoiden ja kokemusten jaosta! :) Kannattaa joskus varata hieronta-aika Tumpillekin, ihan vaikkei oliskaan jäykkä/jumissa mistään niin tekee varmasti vanhemmalle koiralle oikein hyvää, ja siinä oppii samalla itsekin että miten voi kotona vähän koiraa hieroa!

      Poista
  3. Jos haluut lenkillä namittaa, niin syötä osa päivän ruuasta lenkeillä ja anna loput kupissa jos jää. :) Jätä kaikki ylimääräiset herkut pois. Miekään en noita light ruokia oikein suosittele, tosin miulla ei ole koskaan ollut helposti lihovaa koiraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vastauksesta! :) Lepon lihominen varmaan alkoi siitä, kun käytettiin lenkeillä namina omaa kuivaruokaa ja vähennettiin annoskokoa vaan silmämääräisesti, sen mukaan miltä tuntu et paljonko oltiin lenkillä annettu. :D Pitäisi opetella tuo systeemi joo että mittaa päivän/seuraavan aterian ruuan valmiiks ja ottaa sen lenkille mukaan... Toisaalta, haluisin pyrkiä lenkeillä nameja vähentään reilusti/lähes kokonaan, Lepolle tulee niin herkästi hammaskiveä että ei voi tehdä kovin hyvää jos päivän ruuat tulee kahden erän sijaan jatkuvina pieninä erinä pitkin päivää (sitä happohyökkäysten ja plakin määrää!). Mutta kiitos neuvoista! :)

      Poista