tiistai 22. maaliskuuta 2016

FCI-ryhmien omat lempparit ja inhokit

Huomasin jostain koirablogista - en nyt kuollaksenikaan enää muista että mistä - semmoisen haasteen, jossa kirjoittajan pitää jokaisesta roturyhmästä listata oma "suosikkinsa" ja "inhokkinsa" ja kirjoittaa perään perustelut. Päätin napata haasteen itsellenikin kirjoitettavaksi, koska olen saanut eri koirarotujen tutkimisesta ja pyörittelystä itselleni ihan harrastuksen, ajatustasolla (en mitenkään vakavasti! :D ) oon siis miettinyt että miten joku rotu sopisi meidän kotiin joko Lepon kaveriksi tai sitten kun siitä joskus aika jättää. Pitemmittä puheitta, aletaanpa listaamaan! Laitan lempparirodun nimen eteen sydänmerkin <3, ja inhokkirodun nimen eteen X:n, selvyyden vuoksi. Saatan listata pari muutakin rotua, jos yhden lempparin tai inhokin valitseminen on hankalaa. Rotukuvat eivät ole omiani.

FCI 1 Lammas- ja karjakoirat


<3 Welsh corgit
Sekä pembroke että cardigan on sellasia rotuja, joita voisin kuvitella joskus vielä omistavani. Toki tykkäisin että corgeilla yleensäkin olisi vähän pitemmät koivet ja vähän ilmavampaan yksilöön meinasin pyrkiäkin jos joskus kookin vielä hankin, mutta muuten koiran koko on vaan mulle tosi passeli, turkki riittävän helppo ja luonne mitä mainioin! Nää on tosi rakastettavia koiria. <3
Myös colliet miellyttää luonteen ja aktiivisuustason puolesta vaikka koenkin ne ehkä hieman liian pidättyväisiksi, tykkäisin koirasta joka on avoimempi. Myös entisen koirani rotu, valkoinenpaimenkoira, on aina lähellä sydäntä (vaikka sellaista en ehkä enää hankikaan).

X Maremmano-abruzzese ja muut valtavat laumanvartijat
Mulla ei vaan olisi minkäänlaista tarvetta erittäin isolle ja erittäin vahtiviettiselle koiralle. Eikä kyllä varmaan olisi sellaisiin rahkeitakaan. :D En kuitenkaan niitä varsinaisesti inhoa, ihan kivan näköisiä ovat ja varmasti toimivat käyttötarkoituksessaan hyvin.
Samaan kastiin menevät belgianpaimenkoirat, australiankarjakoiratbordercolliet ja muut vahvasti työkoirarodut, en usko että löytäisin itsestäni tarpeeksi potkua harrastamaan näin vaativien koirien kanssa.
Sitten taas hieman ihmettelen että mitä ulkonäöltään ja luonteeltaan sudenomaiset rodut saarloos wolfhond ja ceskoslovensky vlcak edes tekevät tässä roturyhmässä. Ymmärtääkseni näillä on hankala harrastaa oikein mitään, eikä niistä paimenia tai laumanvartijoitakaan oikein saa, kun mieluummin pakenevat/väistävät kuin suojelevat. Kauniita otuksia kuin mitkäkin, mutta epäluuloisen ja arvaamattoman oloisia, liian alkukantaisia minulle.

FCI 2 Pinserit, snautserit ja molossit


<3 Berninpaimenkoira
Luonteeltaan täydellinen seurakoira! Aktiivisuustaso matalahko, yleensä ei minkäänlaisia viettejä mihinkään suuntaan eli ei hauku turhia, vahdi, lähde etsimään riistaa tms., vaan on kaikille ystävällinen ja iloinen "haliberni". Rodun suuren koon koen miinuksena, ja erittäin iso miinus on rodun tämänhetkinen terveystilanne.

X Kaikki molossirodut
Eli mastiffit, cane corsot, dogot ja muut vahvaluonteiset, joita egonjatkeinakin joskus pidetään. Kunnioitettavan näköisiä koiria kyllä ovat, mutta en vaan voisi ikimaailmassa kuvitella itselleni sellaista "mörköä". :)
Snautserien ulkonäkö tökkii mulla pahasti, jostain syystä en ole koskaan välittänyt partasuista.
Englanninbulldoggi on vain niin surullinen alapurennassaan ja flegmaattisuudessaan, ja rodun terveystilanne on hävettävän huono. Asiaa vielä pahentaa se, että suurin osa ihmisistä ei välitä.

FCI 3 Terrierit


<3 Bedlingtoninterrieri
Siksi, että se on vähiten terrierimäinen. Niiden luonne on kuten turkkinsa: silkkisen pehmeä ja untuvainen, ainakin jos muihin terriereihin vertaa. Turkki tosin on se syy miksi meille tuskin koskaan bedlaria tulee, ihan hirvittävän hankala ja suuritöinen pehmeä kikkara.

X Kaikki muut terrierit
Hauskan näköisiä kavereita tästä ryhmästä kyllä löytyy, mutta oikeastaan mikään niistä ei sytytä, lähinnä luonteen takia. Terrierit ovat periksiantamattomia, teräviä, helposti asioihin fiksoituvia vieteriotuksia. Monille terrieri sopii, mulle ei.

FCI 4 Mäyräkoirat


<3 Karkeakarvainen mäyräkoira
Valitaan tämä nyt vaikka siksi, että olen kuullut näiden olevan mäykyistä huumorintajuisimpia, semmoisia pelleilijöitä. En kyllä osaa kuvitella koskaan mäyräkoiraa omistavani.

X Pitkäkarvaiset mäyräkoirat
En ole näiden turkkiin tutustunut sen tarkemmin, mutta pitkä ja sileä turkki lyhyillä jaloilla kuulostaa kuraa ja lumipaakkuja imevältä yhdistelmältä. Mäyräkoirarotuja taitaa olla kaikenkaikkiaan 9, eikä oikein mikään tunnu ihmeemmin omalta.

FCI 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat


<3 Länsigöötanmaanpystykorva ja cirneco dell'etna
Nämä ovat hyvin erityyppisiä rotuja keskenään, mutta kumman vaan voisin ottaa seuraavaksi koiraksi. Hieman enemmän kallistuisin tällä hetkellä göötteihin vaikka cirnecoita aina ihastelenkin, koska göötti tuntuu vähemmän alkukantaiselta ja siten jotenkin helpommalta rodulta.
Luonteensa ja kokonsa puolesta voisin ottaa myös japaninpystykorvan, mutta sen turkki vaatii ehkä hieman enemmän työtä kuin esim. corgin turkki kurakeleillä. Japsin jos saisi lyhytkarvaisena niin olisin ikionnellinen, vaikuttavat niin ihastuttavilta tyypeiltä luonteeltaan!
Ulkonäöllisesti ihailen kaikkia alkukantaisia pystykorvia, mutta moniinkaan niistä en usko että taidot ja puitteet riittäisi.

X Perun- ja meksikonkarvattomatkoirat
En ihmeemmin pidä karvattomista koirista. Näiden rotujen karvalliset versiot ovat kyllä hienon näköisiä, mutta rodut muutenkin ovat itselleni hieman turhan alkukantaisia.

FCI 6 Ajavat ja jäljestävät koirat


<3 Dalmatiankoira
Dallut ovat hirmuisen kivan näköisiä ja oloisia tyyppejä, mutta en kyllä missään nimessä voisi itselleni tätäkään kuvitella. :D Lähinnä koko, vahtivietti ja terveystilanne ovat sellaisia mihin itselläni tökkää tämän rodun kohdalla. Tämä koko roturyhmäkin on kyllä sellainen että harvoin olen tätä selaillut... :)

X Basset hound
Hyvin surullinen näky. Raskas rakenne, liioitellun roikkuva iho... Monet näkemistäni basseteista ovat olleet haluttomia liikkumaan, ja liikkuminen on vaikean näköistä.


FCI 7 Kanakoirat


<3 Weimarinseisoja
Siksi, että se on kauniin näköinen. Itselläni ei olisi kyseiselle rodulle tarvetta, eikä rahkeita noin aktiiviseen koiraan.

X Kaikki muut..?
En minä näitä inhoa, ihan kivan näköisiä käyttökoiria, mutta minulle koko roturyhmä on aivan tuntematon.

FCI 8 Noutajat, vesikoirat ja ylösajavat


<3 Kultainennoutaja
Ihanan oloisia seura- ja harrastuskoiria. Ystävällisiä, oppivaisia ja (näyttelylinjaiset) monesti vietittömiä. Hieman miinusta yleistyneestä arkuudesta, terveyshankaluuksista ja urosten yliseksuaalisuudesta.

X Amerikancockerspanieli
Tässä on valitettavasti rotu jonka ulkonäköä inhoan (anteeksi kaikki amerikancockeri-fanit!). Pentuina ovat toki kaikki koirat söpöjä, mutta pieni ja hassunmuotoinen pää, riippukorvat ja näyttely-yksilöiden maata viistävä turkki ei vaan sytytä yhtään. Luonne on kyllä kuulemma oikein kiva, vähän kuin kultainennoutaja minikoossa.

FCI 9 Seurakoirat ja kääpiökoirat


<3 Bostoninterrieri
Taitaa olla tämän ryhmän n. 30 rodusta ainoa, jonka voisin harkita ottavani. Luonne on valloittava ja kuplivan iloinen, ja näistä on harrastusmielessä vaikka mihin. Turkki on lyhyt eli todella helppohoitoinen, talvisin pitää bostonia toki pukea. Ainut miinus on rodun terveyshaasteet, joilta kyllä pystyy jonkin verran välttymään valitsemalla oikeanlaisen kasvattajan ja vähän terverakenteisemman (pidempi kuono ja suora häntä) yksilön.

X Vaikea valita...
Monien seurakoirarotujen jalostuksessa on mielestäni menty aivan liiallisuuksiin. Silmät pullistuvat ulos päästä, kallo on niin pieni että pikkuaivot työntyvät selkäydinkanavaan, turkki on järkyttävä puuhka tai moppi, sisäsiistiä yksilöä on vaikeampi löytää kuin sisälle pissivää... Puhumattakaan suosittujen rotujen luonneongelmista, kun tehdään pentuja aroilla tai aggressiivisilla koirilla, koska ne menevät kuitenkin kaupaksi.
Itselleni luonteen puolesta sopivat, iloiset ja avoimet koirat ovat tässä ryhmässä usein niitä turkiltaan hankalia, kiharakarvaisia trimmattavia rotuja. Olen päässyt nyt kohtuu läheltä seuraamaan esim. villakoiran turkin haasteellisuutta, ja todennut moneen otteeseen itselleni että otan mieluummin ne nurkissa pyörivät karvatupot ja runsaan karvanlähdön, kuin monta kertaa viikossa tai päivässä suihkutuksen lumipaakuista, kurasta ja hiekasta tai vaikka löysäksi menneestä vatsasta. Olen laiska hoitamaan koiran turkkia, enkä turhan tarkka muutamasta karvatuposta lattioilla (tai sohvalla, sängyssä, ruuassa... :D ).

FCI 10 Vinttikoirat


<3 Whippet
Tässä on yksi melko todennäköinen kandidaatti koiraksi, jonka joskus haluan omistaa. Luonteeltaan ovat kuulemani mukaan aivan ihania, lempeitä ja huomaamattomia. Whippet on helppo opettaa talon tavoille ja arjen asioihin, ja se kulkee rennosti missä vain mukana. Liikuttaminen on helppoa, jos koira pääsee turvallisella alueella juoksemaan irrallaan. Miinuspuolena ehkä se vahva riistavietti, tarkkaan saa omistaja katsoa mihin päästää whipun vapaaksi. En ole myöskään ihan vielä tottunut näiden puikkonokkaan, mutta sitäkin oppisi varmasti rakastamaan! :D

X Afgaaninvinttikoira
Mitään vinttareita en varsinaisesti inhoa, mutta afgaanin turkki on omaan makuun ihan liian pitkä ja työläs, vaikka se kauniilta näyttääkin. Italianvinttikoirat taas ovat omaan makuuni vähän turhan pieniä ja heiveröisen oloisia.


Huh, tulipahan kirjoiteltua! Älkää harmistuko, jos ette jaksanut lukea ihan joka sanaa, tein tämän haasteen lähinnä siksi, koska olen niin haksahtanut että koin sen hauskaksi ja mielenkiintoiseksi. :D Turhan vakavasti ei myöskään tekstiäni kannata ottaa, siinä käy ilmi vain oma mielipiteeni, ja se voi olla eriävä teidän muiden mielipiteistä. Jos olen jostain rodusta kirjoittanut ihan puuta heinää, niin sitten voi ruveta korjaamaan! :)

Leposta sen verran, että tänään käytiin luustokuvissa ja kuvattiin lonkat, kyynärät, kaula- ja selkäranka. Kertoilen täällä sitten kun Kennelliiton lausunto on tullut, siinä voi mennä viikosta pariin kuukauteen riippuen onko ruuhkaa. Joten postauksia ehtii varmaan tässä välissäkin tulemaan muista Lepon metkuista. :)

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus :). Olen lähes kaikissa samaa mieltä, hieman eri lempparit mulla on, mutta osasit hyvin perustella inhokkiesi inhoamisen syyt ;). En ole kai kommentoinut vielä koskaan blogiisi, vaikka olenkin seurannut blogiasi Lepon pentuajoista lähtien, joten täytyy sanoa; Mahtava blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, ihana saada kivaa palautetta! :) Ja kiva kuulla että tästä blogista on iloa muillekin kuin isäntäväen suvulle ja Lepon sukulaisten omistajille. :D

      Poista