torstai 8. tammikuuta 2015

Reverse sneezing

Leppo sai viime sunnuntaina reverse sneezing -kohtauksen. Oltiin iltalenkillä bestisvilliksen kanssa ja pojat oli riehuneet ja leikkineet jo melko pitkään ja ulkona oli kylmä. Yhtäkkiä villistä karkuun loikatessa aloitti koira melkoisen rohinan ja meno hiljeni saman tein. Leppo peruutti hämmentyneenä, korvat olivat takana ja silmät sirrillään - mukavaa sillä ei siis ollut. Emäntä ehkä hieman säikähti... Korina ei kuitenkaan ollut kakomista tai yskimistä ja henki kulki (vaikka hieman vaikeasti) joten osasin aavistaa reverse sneezingin olevan kyseessä, siispä en panikoinut vaan keskityin olemaan koiran lähellä ja pitämään huolestuneen villiskaverin poissa että Leppo sai rauhassa hengitellä. Kohtausta kesti 20-40 hengenvetoa, jonka jälkeen ylitimme tien ja Leppo sai saman tein uuden kohtauksen, hieman lyhyemmän. Hetken päästä koira kuitenkin oli kuin ei mitään olisi tapahtunut, ja rallatteli iloisena puistossa vielä ennen kiinni laittoa. Kotiin saavuttuamme etsin internetistä tietoa ja kyselin koirapalstoilta ja facebookista muiden ihmisten kokemuksia.

Mistä on kyse

Reverse sneezing, kroosaus, rään vetäminen - siinä muutama nimi tälle mystiselle "hengitysvaikeuskohtaukselle". Reverse sneezing yhdistetään usein nenäpunkkiin, jos kohtauksia tapahtuu useasti päivässä. Kohtaukset ovat ilmeisesti melko yleisiä chihuahuoilla ja muilla miniroduilla, sekä brakykefaalisilla eli lyhytkuonoisilla roduilla. Pienillä koirilla on usein kyse hengitysteiden pienuudesta = ahtaudesta, ja lyttykuonoilla on taas monesti niin pehmeä kitalaki, että se on hengitysteiden tiellä. Minkärotuinen koira tahansa voi kuitenkin tällaisia kohtauksia saada, ja joskus myös allergiaoireet altistavat kohtauksille. Osalla koirista tätä tapahtuu astmakohtaus-tyyppisesti suuren rasituksen tai stressin seurauksena, osalla kylmä ilma rasitukseen yhdistettynä saattaa olla kohtauksen laukaiseva tekijä.

Kohtaus voi tulla kesken unienkin (video ei ole omani)

Kohtaus corgilla (video ei ole omani)

Lepolla ei ole ollut ainakaan allergiaoireita pitkään aikaan kun ei ole possua saanut, enkä usko että nenäpunkkikaan on kyseessä - kohtaus toistui kyllä vielä tiistaina kahdesti kun oli kireä pakkanen ja koirakaverit rallattelivat ulkona. Nenäpunkkiin viittaavia muita oireita ei ole kuitenkaan ollut, eikä kohtauksia ole esiintynyt tuon jälkeen.
Lepon ollessa ihan pieni, mietin välillä että onkohan sillä vielä hengitysteissä kehittymisen varaa - pennun hengitys rohisi jos makoili selällään (ja usein Leppoa alkoi selälläolo aivastuttaa) ja jos lepuutti päätään jossain niin että kurkkua painoi. Ajattelin että pentu kasvaa ja kehittyy kyllä, ja näin toki olikin. Mutta yhä Leppo välillä korahtelee leikin tiimellyksessä ja kuorsaa jos jokin painaa kaulaa, ja välillä tuhisee jos makoilee kauan selällään. Varmaksi ei voi mitään sanoa, mutta uskoisin Lepolla olevan aavistuksen normaalia pehmeämpi kitalaki, joka altistaisi reverse sneezingille. Mutta eihän sitä tiedä, voi olla että kireät pakkasilmat olivat yksinomaan aiheuttajia, tai sitten Leppo on astmaan taipuvainen.
Tässä vaiheessa voimme vain arvailla, mutta onneksi kohtaukset eivät ole mitenkään hengenvaarallisia (vaikka selvästi kiusallisen tuntuisia koirasta), eikä reverse sneezingille oikein voi mitään tehdäkään. Yksittäisen kohtauksen pystyy joskus katkaisemaan peittämällä koiran sieraimet hetkeksi, jolloin se joutuu hengittämään suun kautta ja mahdollisesti nielaisemaan. Tarvitsee kokeilla ensi kerralla jos Lepolla joskus kohtaukset toistuvat.

3 kommenttia:

  1. Meillä on ollut Bealla tällaisia ja sen edellisessä kodissa on näitä hoidettu nenäpunkkinakin. Ikänä ei oo lääkitys vaikuttanu mihkään suuntaan, joten ollaan yhteistuumin päädytty samaan tilanteeseen - ne ovat vain vaarattomia kohtauksia, vaikkeivat siltä kyllä todellakaan kuullosta, jotka tulevat syystä x.

    Kohtauksien varalle meitä on neuvottu tukkimaan koiran sieraimet kämmenellä. Näin sen on otettava suun kautta henkeä, mikä katkaisee kierteen (vaikea hengittää -> vetää sisään -> vaikea hengittää -> vetää sisään). Meillä on auttanut kohtauksien lyhenemiseen, muttei niitä ole poistanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kokemuksista! Yllättävän moni koiranomistaja on ilmoittanut koiransa saavan näitä kohtauksia, heti kun vain itse avautuu internetissä asiasta. Jollain tapaa huojentavaa tietää että on muitakin. :D
      Pitää tosiaan kokeilla tuota nenänpeittämiskikkaa jos vielä Lepolle noita kohtauksia tulee!

      Poista
  2. Tästä viestiketjusta oli tosiaankin apua. Omalla koirallani myls tätä samaa. Vienyt lääkärille ja tutkituttanut tosiaan tuon nenäpunkin ja sitä se ei ollut. Tässäkin taloudessa kokeilen nenänpeittämistä seuraavaksi. Mitä vain jotta edes oireet lyhentyisivät.

    VastaaPoista