keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Allergiatestit

Jepjep. Käytiin alkutalvesta ottamassa Lepolta verinäyte allergiatestejä varten, ja tänään tuli hämmentävät tulokset. Testiin siis sisältyi muut kuin ruoka-aineet, koska niitä ei pysty luotettavasti verestä testaamaan (ainoastaan eliminaatiodieetillä/ruokakokeiluilla toteamalla).
Hieman jännityksellä tuloksia odottelin, ja mietin minkälaisia muutoksia sitä sitten joutuu elämisessä mahdollisesti tekemään. Onneksi labran lähettämissä tuloksissa on kuitenkin yksi lohduttava lause: "Tuloksen voimakkuus ei välttämättä korreloi oireiden voimakkuuden kanssa." Eli vaikka tulokset huutaisi voimakkaasti positiivista, ei koiran oireet välttämättä ole ollenkaan voimakkaat tai vaadi edes hoitotoimenpiteitä.
Noh, koska kaikki kuitenkin jännityksellä odottavat tätä tiettyä listaa, niin laitetaanpa se tähän.
Leppo on allerginen:
- pölypunkille
- varastopunkille
- jauhopunkille
- homesienille
- kissoille
(- puiden siitepölyille, näistä juuri ja juuri positiivinen tulos)

Pölypunkki elää kaikkialla tekstiileissä ja kodin sopukoissa. Sitä voi vältellä poistamalla kodista "turhia" tekstiileitä, kuten mattoja ja koiralta pehmoleluja. Ahkera siivoaminen, lakanoiden usein vaihtaminen ja koiralle 60-asteisen pesuveden kestävän pedin hankkiminen auttavat pitämään oireita poissa. Tosin Lepolla ei minkäänlaisia oireita ole pölypunkista havaittu, joten mihinkään dramaattisiin elämäntapamuutoksiin ei tässä tarvitse ruveta. :D Ehkä ostan sille joskus pedin joka kestää kovaa pesua.
Varastopunkkia löytyy eläinten kuivamuonista ja ihmisten kuivatuotteista, kuten riisistä ja kaurahiutalepaketeista. Tätä kaverusta pystyy välttämään lopettamalla kuivaruuan antamisen kokonaan, osalla tapauksista myös kuivaruuan pakastaminen ennen käyttöä auttaa (se tappaa pölypunkit). Ruuan säilyttäminen suljetuissa, tiiviissä astioissa auttaa myös. Jälleen, Lepolla ei olla huomattu varastopunkin aiheuttavan minkäänlaisia oireita, vaikka sen ruokavalio on koostunut 50%:sti kuivaruuasta aina, ja lähes kokonaan viimeiset kolme kuukautta. Pakastamista kokeillaan varmaan tarpeen vaatiessa.
Jauhopunkit elävät noh, jauhoissa. Helposti vältettävissä, kun Leppo ei mitään jauhoja oikein saa. :D
Homesieniä eläinlääkäri epäili Lepon viime kesäisten kutinoiden osasyyksi, kun oli niin kostea ja sateinen keli koko kesän, ulkona oli varmasti paljon homeitiöitä kukoistamassa. Ainakin tiedetään ettei kämpässä ole hometta kun koira ei kutise.
Kissojen hilse ja muu niistä irtoava pöly oli hieman lievempi tulokseltaan, juuri ja juuri voimakkaan puolella. Kissojahan meillä ei ole mutta välillä kyläillään kissallisissa paikoissa, joten helppo välttää. Ajoittain orastavat kissahaaveeni voin tosin unohtaa.
Puiden siitepölyt oli meidän isoin epäilymme, viimekesäisten kutinoiden pohjalta. Näistä aiheutuvia oireita pystyy lieventämään pesemällä koiraa siitepölykautena useammin, ja moppaamalla kodin lattioilta siitepölyt pois. Näiden tulos oli niin lievä ettei lähdetty jatkotutkimaan jokaista puulajia erikseen, siksi tuossa on vain yleisesti "puiden siitepölyt."

On niin ihanaa istua mamin ja isin välissä että on ihan korvat luimussa. 

Ei siis mitään elämää järisyttävää uutista tuolta tullut, hieman hämmentävää kyllä että pölypunkkiin oli todella voimakas reaktio kokeissa vaikkei itse olla huomattu kotona mitään. Enemmän nuo ruoka-aineet on aiheuttaneet oireita, ja niitä nyt pikkuhiljaa testaillaankin että mitkä kaikki pitää ruokavaliosta jättää pois. Tähän mennessä maitotuotteet ja sianliha ovat kiellettyjen listalla.

Olen kyllä tyytyväinen että mihinkään hoitotoimiin ei tarvitse noiden testien ja Lepon oireiden perusteella ryhtyä, vaan voidaan tarvittaessa pestä koiraa desinfioivalla shampoolla, tai oikein pahan reaktion tullen hakea lyhyt kortisonikuuri eläinlääkäriltä. Elämä jatkuu siis normaaliin malliin, nyt vain ollaan hieman viisaampia tuon asian suhteen.

"Älä mami viitti valokuvata mitään tylsiä
käsilaukunkahvoja kavereille, silitä mieluummin. <3"
Talvi on ollut toistaiseksi lumeton, ja sekös jokaista corginomistajaa harmittaa:
Leppo tarvitsisi roiskeläpät etujalkojen taakse.
Mutta onneksi on sadetakki! Se suojaa kainaloita vähän.
 Ulkona on niin pimeää ja märkää että leffaillat houkuttelee monesti metsäsamoiluja enemmän.
101 dalmatialaista oli hyvin jännittävä elokuva. <3

Lepon allergiatiedotkin jossain vaiheessa tulostan itselleni talteen, sain tulokset ell:ltä sähköpostiini kun pyysin. Lepolla on oma kansio, jossa on viralliset paperit ja ell-kuitit yms. Kansio meinasi ruveta olemaan vähän kärsineen näköinen, joten päätin kontaktoida sen että pysyy hyvänä.
Kansiota piti hieman tuunata päällystämisen ohessa. :) 
En varmaan ennen joulua enää tänne kirjoittele, sitten joulun ajalta teen kyllä postauksen kuvineen teille heti kun kerkiän! Leppo saattaa saada muutaman lahjan, onhan hän ollut hurjan kiltti poika.
"Uneliasta joulua ja maukasta uutta vuotta!" T:Leppo-setä.

4 kommenttia:

  1. Voi mikä suloinen töppöjalka! Munkin blogissa seikkailee välillä 1,5v kooki :)

    http://lihavapupu.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja anteeksi kun vastailen näin myöhään, huomasin kommenttisi vasta äsken. :D Oon sun blogia vilkuillutkin aina välillä kun on kookipötkylää näkynyt! :)

      Poista
  2. Ihana toi kuva kansion kannessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! ^_^ Jaksoin pitkästä aikaa piirrellä jotain ihan värien kanssa... :)

      Poista